Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREHLADA I GRIPA

Haraju respiratorne bolesti, liječnik objasnio kada je potrebno potražiti pomoć: 'Ako imate ove simptome...'

Toplomjer, ilustracija za povišenu tjelesnu temperaturu
Emica Elvedji/PIXSELL
09.12.2023.
u 12:51

"Ako tjelesna temperatura raste, traje dva do tri dana i ne spušta se s lijekovima za spuštanje tjelesne temperature, ako je kašalj jači i intenzivniji te ako se javlja kašalj s gnojnim iscjetkom, otežano disanje, pritisak u prsima, onda se treba javiti liječniku", istaknuo je pulmolog KBC-a Zagreb Saša Srića.

Prim. dr. Saša Srića, specijalist internist i pulmolog KBC-a Zagreb, komentirao je porast respiratornih infekcija uoči zimske sezone, što obuhvaća zaraze respiratornim virusima i bakterijama, istaknuo je dr. Srića.

Upozorio je na činjenicu da oko 70% respiratornih infekcija koje prevladavaju u ovo doba godine ima virusno podrijetlo, dok samo 30% čine bakterijske infekcije. Obiteljske liječnike i pacijente potaknuo je na razmišljanje o primjeni antibiotika samo nakon pažljive analize pacijentova stanja, jer je važno prvo razmotriti mogućnost virusne infekcije.

Dr. Srića je napomenuo da gripa još uvijek nije službeno započela te se očekuje da će njezin vrhunac biti krajem prosinca. - Nekakav svoj maksimum postiže u siječnju i proteže se do ožujka - kazao je Srića. - Covid nije do te mjere preuzeo dominaciju, nemamo toksični potencijal, virus je oslabio - dodao je za N1.

Liječnik je upozorio na povećani rizik od respiratornih bolesti, posebice upala pluća, tijekom hladnijeg vremena, u kombinaciji s udisanjem hladnijeg zraka i oslabljenim imunološkim sustavom, osobito među starijom populacijom. Preporučio je starijima da budu oprezni tijekom hladnih dana, oblače se toplije, piju dovoljno tekućine i izbjegavaju dulje boravke na hladnoći.

VEZANI ČLANCI:

Dr. Srića je također naglasio važnost prepoznavanja simptoma koji ukazuju na potrebu posjeta liječniku. - Ako tjelesna temperatura raste, traje dva do tri dana i ne spušta se s lijekovima za spuštanje tjelesne temperature, ako je kašalj jači i intenzivniji te ako se javlja kašalj s gnojnim iscjetkom, otežano disanje, pritisak u prsima, onda se treba javiti liječniku - istaknuo je za N1.

VIDEO Markotić: Gripa se vratila na velika vrata, bit će još teže nakon blagdana

Komentara 9

OT
otrovnijezik
14:22 09.12.2023.

Gdje nestade ona strašna respiratorna bolest od koje su ljudi umirali po ulicama a napadala i kosti, mišiće, glavu, mozak, bubrege? Kako li se ono zvala, ah, da, Korona ili Kovid-19.

DZ
Dzasmin
01:39 10.12.2023.

Vidim da ovdje jos ima naivaca kojima je propaganda utjerala strah od strasnog Covida. A gdje nam je nestala gripa za vrijeme Covida? I odakle nam se sada gripa vratila?

Avatar babinjak1984
babinjak1984
15:25 09.12.2023.

Taj još pije??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije